Current Affairs Quiz 2019- 4 to 10 August- Assam TET-Police-APSC

Weekly Current Affairs 2019

 4 to 10 August

1. Which Article was scrapped by the Parliament recently?
a) Article 370
b) Article 356
c) Article 377
d) Article 246

2. Which of the following Articles got revoked alongside Article 370?
a) Article 174
b) Article 244
c) Article 153
d) Article 35A

 3. Which institution or body passed the Transgender Persons (Protection of Rights) Bill 2019 on 5 August 2019?

a) President
b) Lok Sabha
c) Rajya Sabha
d) Parliamen

4. Who is the highest run-scorer in T20 cricket?

a. Rohit Sharma
b. Suresh Raina
c. Virat Kohli
d. Shikhar Dhawan

 5. Which organization has recently launched Jeevan Amar Plan?

a. SBI
b. ICICI
c. RBI
d. LIC

6. Pathamadai Silk Mat has recently granted a GI tag. It belongs to which state?

a. Kerala
b. Tamil Nadu
c. Telangana
d. Odisha

 7. Name of the former External Affairs Minister and first women chief minister of Delhi who passed away recently.

a. Sonia Gandhi
b. Rekha Mahajan
c. Sushma Swaraj
d. Sheila Dikshit

8. India’s 1st 3-D Smart Traffic Signal “Intelights” was launched in which city?
a. New Delhi
b. Bangaluru
c. Mohali
d. Gurugram

 9. Which Bollywood actor felicitated with ‘Excellence in Cinema’ award in Australia?

a. Amir Khan
b. Amitabh Bachchan
c. Shah Rukh Khan
d. Naseeruddin Shah

 10. Which player topped Forbes magazine’s list of highest-paid women player in sports category?

a. Serena Williams
b. Venus Williams
c. Naomi Osaka
d. Maria Sharapova

Weekly Current Affairs 2019

11. Who will be awarded with Vir Chakra in 2019?

a) Wing Commander Abhinandan Vardhman
b) Captain Saurabh Verma
c) Wing Commander JS Verma
d) Captain Suresh Tiwari

 12. Pakistan has permanently stopped which train’s services to India?

a) Shimla express
b) Kartarpur express
c) Samjhauta express
d) Attari express

 13. Saudi Arabia has de-recognized which nation’s PG medical programmes?

a) Pakistan
b) India
c) Bangladesh
d) Malaysia

14. Which among the following countries recently allowed women to travel abroad without approval from a male guardian?

a) Jordan
b) Saudi Arabia
c) UAE
d) Bahrain

 15. World Archery suspended the Archery Association of which among the following countries?

a) India
b) China
c) Pakistan
d) Bangladesh

 16. Who among the following cricketers announced his retirement from all forms of International cricket on August 8, 2019?

a) Dale Steyn
b) Imran Tahir
c) Hashim Amla
d) Quinton de Kock

 17. Which film won Best Hindi Film award in the 66th National Film Awards?

a) Badhaai Ho
b) Uri
c) Andhadhun
d) Padmaavat

 18. Who won the Best Director award at the 66th National Film Awards?

a) Sriram Raghavan
b) Aditya Dhar
c) Amit Sharma
d) Sanjay Leela Bhansali

 19. Who won the Best Actor award at the 66th National Film Awards?

a) Ayushmann Khurrana

b) Vicky Kaushal

c) Ayushmann Khurrana and Vicky Kaushal

d) None of the Above

 20. Which film won the Best Popular Film award in 66th National Film Awards?

a) Mahanati
b) Uri
c) Stree
d) Badhaai Ho

Answers:

1-A 5-D 9-C 13-A 17-C
2-D 6-B 10-A 14-B 18-B
3-B 7-C 11-A 15-A 19-C
4-C 8-C 12-C 16-C 20-D

Download PDF Here

Follow On Facebook@digitalassam1

Follow On Instagrampaulnath6