Current Affairs 2019-18 Aug to 24 August- Assam TET, APSC

Weekly Current Affairs 2019

18 Aug  To  24 August

1. PM Modi recently inaugurated Mangdechhu hydroelectric power plant in which country?
a) Bangladesh
b) Bhutan
c) Sri Lanka
d) Malaysia

2. When was World Humanitarian Day 2019 observed?
a) August 20th
b) August 18th
c) August 19th
d) August 17th

3. What will be the retirement age of the Central Armed Police Force personnel as per the order issued by the Ministry of Home Affairs? 
a) 58
b) 59
c) 60
d) 61

4. Team Indian skipper Virat Kohli has which among the following numbers written at the back of his new test jersey?
a) 18
b) 44
c) 99
d) 23

5. Who among the following was arrested by CBI in relation to the INX Media corruption case?
a) Yashwant Sinha
b) P. Chidambaram
c) Arun Jaitley
d) Pranab Mukharjee

6. A raging fire has engulfed this rainforest, which contributes to about 20 percent of the earth’s oxygen.
a) Amazon
b) Nile
c) Congo
d) New Guinea

7. Who will be replacing Sanjay Bangar as India’s new batting coach?
a) Vikram Rathour
b) Thilan Samaraweera
c) Amol Mazumdar
d) Pravin Amre

8. What is the name of new Android version launched by Google on August 22, 2019?
a) Android Pie
b) Android 10
c) Android Cake
d) Android 9

9. On which date, the 2019 World Photography Day (WPD) was observed recently?

a) August 18

b) August 21

c) August 19

d) August 20

10. The 2019 World Youth Chess Championship is being held in which city?

a) Kolkata

b) Mumbai

c) Pune

d) New Delhi

Weekly Current Affairs 2019

11. Which Indian Professor has been conferred the Pushkin Medal 2019?

a) Bishnupriya Dutt

b) Meeta Narain

c) Anindya Sinha

d) Aijaz Ahmad

12. Who is the author of the book “Big Billion Startup: The Untold Flipkart Story”?

a) Mihir Dalal

b) Prahalad Joshi

c) Raj Kumar Singh

d) Ashwini Kumar

13. Which company inaugurates its world’s largest campus in Hyderabad?

a) Myntra

b) Amazon

c) Flipkart

d) Jabong

14. Where will the G-7 Summit 2019 held?

a) Spain

b) France

c) Italy

d) India

15. When is the World Senior Citizens Day observed?

a) 15 August

b) 13 August

c)17 August

d) 21 August

16. Who is the current and 31st Cabinet Secretary of India?

a) Subash Venkat

b) Umesh Chand

c) Dhayanand Kumarwrong

d) Pradeep Kumar Sinha

18. Who is the Union Minister of State for Tourism & Culture?

a) Prahlad Singh Patel

b) Nirmala seethraman

c) Arun kumarwrong

d)Bipin Choudhary

19. How many categories of award will be given under the National sports awards 2019?

a) 3

b) 4

c) 5

d) 6

20. Where was the 18th SAARC summit held?

a) Nepal

b) Thailand

c) Bangladesh

d) Bhutan

Answers:

1-B 5-B 9-C 13-B 17-
2-C 6-A 10-B 14-B 18-A
3-C 7-A 11-B 15-D 19-C
4-A 8-B 12-A 16-D 20-A

Download PDF Here