Current Affairs Quiz-30 June to 6 July-Assam TET/B.Ed Entrance

Weekly Current Affairs 2019

30 June to 6 July

1. Who has been recently re-appointed as RBI’s Deputy Director?
a) NS Viswanathan

b) RP Verma
c) SP Chaudhary
d) KK Shankar

2. What is the name of bollywood actress who recently decided to quit bollywood due to religious reasons?
a) Nagma
b) Katrina Kaif
c) Zaira Wasim
d) Alia Bhatt

3. Which state declared Yeoman as the state’s butterfly?
a) Kerala

b) Tamil Nadu
c) Maharashtra
d) Odisha

4. The Economic Survey 2019 has projected how much growth in GDP in 2019-20?
a) 8 percent
b) 7 percent
c) 9 percent
d) 11 percent

5. Which two nations have the most powerful passport in 2019?
a) Japan and Singapore

b) Finland and Germany
c) Denmark and South Korea
d) Japan and Finland

6. What is India’s position in Henley Passport Index 2019?
a) 76th 

b) 82nd 
c) 78th 
d) 86th 

7. The longest Electrified Railway Tunnel has been commissioned in which state?
a) Kerala

b) Karnataka
c) Andhra Pradesh
d) Telangana

8. The 21st Commonwealth Table Tennis Championship will be hosted by which of the following states?

a) Odisha

b) Jharkhand

c) Punjab

d)West Bengal

9. Who is the author of the book ‘A Prime Minister to Remember- Memories of a Military Chief’?

a) Vishnu Bhagwat

b) Sureesh Mehta

c) Sushil Kumar

d) Vijai Si

 10. Ambati Rayudu, who recently retired from all forms of cricket, is from which state?

a) Telangana

b) Andhra Pradesh

c) Tamil Nadu

d) Karnataka

Weekly Current Affairs 2019

 11. Who is the author of the autobiography ‘Lessons Life Taught Me, Unknowingly”?

a) Sanjay Dutt

b) Irrfan Khan

c) Anupam Kher

d) Naseeruddin Shah

 12. Who won the Miss Universe Australia 2019 title?

a) Reita Faria

b) Manish Paul

c) Priya Serrao

d) Manushi Chhillar

13. Which state occupied the top position in the unemployment rate according to NSSO Survey?

a) Nagaland

b) Mizoram

c) Assam

d) Andhra Pradesh

14. When was the National Doctor’s Day celebrated?

a) 1 July

b) 2 July

c) 3 July

d) 4 July

15. Who is the Speaker of the 17th session of the Lok Sabha?

a) Sumitra Mahajan

b) Arun Jaitley

c) Om Birla

d) Virendra Kumar

 16. ‘One Nation One Ration Card’ scheme will be available across the country from when?

a) July 1, 2020

b) July 2, 2019

c) July 3, 2019

d) July 5, 2020

17. How many member States are there in the North Atlantic Treaty Organization (NATO)?

a) 25

b) 29

c) 30

d) 32

18. Who is the PM of Nepal?

a) Khadga Prasad Sharma Oli

b) Bidhya Devi Bhandari

c) Sher Bahadur Deuba

d) Madhav Kumar

19. Who is the present HRD Minister?

a) Nitin Kumar

b) Shri Prakash Javedakar

c) Shri Suresh Prabhu

d) Shri Arun Jaitley

20. Who has won the 2019 Austrian Grand Prix?

a) Lewis Hamilton

b) Sebastian Vettel

c) Max Verstappen

d) Valtteri Bottas

Answers:

1-A 5-A 9-C 13-A 17-B
2-C 6-D 10-B 14-A 18-A
3-B 7-C 11-C 15-C 19-B
4-B 8-A 12-C 16-A 20-C

Download PDF Here