KKHSOU ODL D.El.Ed Important Question Answer Paper 05

ODL D.El.Ed Question Answer – Hello D.El.Ed friends, We have prepared important questions from Paper 05 free of cost. All important  questions from Paper 05 (Proficiency in English) Unit 2 is given below:


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});


Q1. What are various spoken varieties of English?
Ans- There are four spoken varieties Of English
which are American English, British English, Indian English and Australian
English.
Q2. How many sounds are there in the sound system of English?
Ans- There are 44 sounds in sound system of English.
Q3. What are two broad divisions of the sound systems of English?
Ans- Vowels and consonants.
Q4. What is Phoneme?
Ans- We know that there are 26 letters in the
alphabet. But there are 44 sounds in the sound system of English. These sounds
are called Phoneme.
Q5. How many Vowel and consonant sound are there in the English
sound system?
Ans- There are 20 vowel and 24 consonant sounds in
the English sound system.
Q6. What does ‘segment’ refer to in a sound system?
Ans- The word ‘Segment’ refers to a unit that can be
identified either physically or auditorily in a stream of speech.
Q7. What does ‘Supra Segmental ‘refer to in a sound system?
Ans- The term ‘Supra Segmental’ refers to a vocal
effect that extends over more than one sound segment in an utterance.
Q8. What do the supra segment features include?
Ans- Supra segmental features include stress, rhythm
and intonation.
Q9. What is Syllable?
Ans- A syllable is one unit of sound in English. Syllable
joins consonants and vowels to form words. 
For Example- “long” This word has one syllable
Q10. What is IPA Symbol?
Ans-The International Phonetic Association symbol.
For example-
Pen /pɛnz/

Click Here to Download PDF

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});