G.K Quiz, Part II For Upcoming Railway Group D Exam, 2018



G.K For Upcoming Railway Group D Exam, 2018


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

1.    
‘mho’ is the unit of
(a) 
Resistance
(b)
Specific resistance
(c) 
Conductivity
(d)
Conductance
2.    
The largest flower in the world is
(a) 
Giant Cachis
(b)
Lotus
(c) 
Raffelisia
(d)
None of these
3.    
Heavy water is
(a) 
Deuterium Oxide
(b)
Tritium Oxide
(c) 
Rain water
(d)
Water at 4° C
4.    
Golden fiber refers to
(a) 
Jute
(b)
Cotton
(c) 
Hemp
(d)
Nylon
5.    
Which gas is used for preparing soda water
(a) 
NO
(b)
CO
(c) 
CO₂
(d)
SO₂


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

6.    
Which is the first Indian Satellite to be launched
(a) 
Aryabhatta
(b)
Bhaskar-I
(c) 
Rohini
(d)
Insat
7.    
The National calendar was adopted
(a) 
26 Jan, 1950
(b)
26 Nov, 1949
(c) 
15 Aug, 1947
(d)
22 March, 1957
8.    
Finance Commission is appointed by
(a) 
Prime Minister
(b)
President
(c) 
Vice- President
(d)
Parliament
9.    
Finance Commission is appointed for a period of
(a) 
10 Years
(b)
6 Years
(c) 
5 Years
(d)
4 Years

10.  The main crops
of Harappan civilization were
(a) 
Wheat and barley
(b)
Wheat and Maize
(c) 
Maize and Barley
(d)
Rice and Wheat

11.   First Automated
Teller Machine (ATM) is started in which of the following city
(a) 
Kolkata
(b)
Mumbai
(c) 
New Delhi
(d)
Chennai

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

12. Dudhwa  National Park is situated in which state
(a) 
Haryana
(b)
Punjab
(c) 
Madhya Pradesh
(d)
Uttar Pradesh
13.The unit of
power is
(a) 
Watt per second
(b)
Joule
(c) 
Kilo joule
(d)
Watt
14. ‘Black Pagoda’’
is located in which state
(a) 
Tamil Nadu
(b)
Kerala
(c) 
 Odisha
(d)
Andhra Pradesh
15. Google Chrome
is an example of
(a) 
Web browser
(b)
Web server
(c) 
HTTP
(d)
WWW
Answer Key- 
1.(d), 2.(c), 3.(a) , 4. (a), 5.(c), 6.(a), 7.(d), 8.(b), 9.(c), 10.(a),
11.(b), 12.(d), 13.(d), 14.(c), 15.(a)



?Click Here For Download PDF

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Important Link

YouTube-
Digital Assam
Facebook-
@digitalassam1