Railway (RRB) Group D Exam, 2018 Most Important G.K Science Quiz Part I

30 Most Important G. Science Question for RRB Exam, 2018. More question will come very shortly. Keep visiting this website regularly:


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

1. Decibel unit is used to measure
A. Light intensity
B. Sound intensity
C. Magnitude of Earthquake
D. None of the above
Answer: B. Sound intensity
2. Making of Curd from Milk is
because of:
A. Bacteria
 B. Virus
C. Protozoa
 D. Other
Answer: A. Bacteria
3. Graphite is used in the nuclear
reactor as a
A. Fuel
B. Lubricaant
C. moderator
D. None of the above
Answer: C. moderator
4. Digestion of carbohydrates begins
in _______?
A. Small intestine 
B. Mouth
C. Buccal cavity 
D. Stomach
Answer: C. Buccal cavity 
5. If a ball is thrown up, which of
the following does not change?
A. Acceleration
B. Speed
C. Potential energy
D. Distance
Answer: A. Acceleration
6. The discoverer of penicillin was
A. Lord Lister
B. Alexander Fleming
C. Karl Landsteiner
D. Walter Reed
Answer: B. Alexander Fleming
7. The pH value of the blood in
human body is
A. 6.4 
B. 4.8
C. 7.4 
D. 8.4
Answer: C. 7.4 
8. Which one of the following does not contain silver?
A. Horn silver 
B. German silver
C. Ruby silver 
D. Lunar caustic
Answer: B. German silver

9. Which of the following in measured by
‘Anemometer? 
A. Velocity of water-flow 
B. Depth of water 
C. Force of the wind 
D. Intensity of light 
Answer: C. Force of the wind 


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

10. Crescograph was invented by 
A. S.N. Bose 
B. P.C. Roy 
C. J. C. Bose 
D. P.C. Mahalanobis
Answer: C. J.C. Bose 

11. Venn diagram was invented by 
A. Lucien Vidi 
B. John Venn 
C. Theophilus Van Kannel 
D. Lewis Urry 
Answer: B. John Venn 
12. The first picture of a pinhole camera
obscura is a drawn by? 
A. Gemma Frisus’ De Radio 
B. Giambattista della Porta 
C. David Brewster 
D. Sir William Crookes 
Answer: A. Gemma Frisus’ De Radio 
13. Blood pressure is measured by
_______. 
A. Barometer 
B. Sphygmomanometer 
C. Hydrometer 
D. Thermometer 
Answer: B. Sphygmomanometer 
14. Who invented the contact lens? 
A. Enrico Fermi 
B. Adolf Gaston Eugen Fick 
C. Sandford Fleming 
D. Benoit Fourneyron
Answer: B. Adolf Gaston Eugen Fick 
15. Who invented Helicopter? 
A. Copernicus 
B. Sikorsky 
C. Cockrell 
D. Drinker 
Answer: B. Sikorsky 
16. The poisonous gas accidentally
released in Bhopal Gas Tragedy is 
A. Methane 
B. Nitrous Oxide 
C. Methyl Isocyanate 
D. Cyanogen 
Answer: C. Methyl Isocyanate 
17. Automobile exhaust leads to a
poisonous pollutant 
A. Carbon Dioxide 
B. Sulphur Dioxide 
C. Carbon Monoxide 
D. Nitrous Oxide
Answer: C. Carbon Monoxide 

18. Who invented the microscope? 
A. Joseph Niepce 
B. Blaise Pascal 
C. Linus Pauling 
D. Zacharias Janssen 
Answer: D. Zacharias Janssen 

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

19. Which of the following elements has the
lowest melting point? 
A. Zinc 
B. Titanium 
C. Sulphur 
D. Fluorine 
Answer: D. Fluorine 
20. Tamarindus indica is the scientific name
of __________. 
A. Neem 
B. Pineapple 
C. Tamarind 
D. Chiku
Answer: C. Tamarind 
21. Which of the gas is not known as
greenhouse gas? 
A. Methane 
B. Carbon dioxide 
C. Nitrous oxide 
D. Hydrogen 
Answer: D. Hydrogen 
 22. Which organ is affected by Pneumonia
disease? 
A. Skin and intestine 
B. Urinary
tract 
C. Liver 
D. Lungs 
Answer: D. Lungs 
23. Bio-fertilizers convert nitrogen to _____ . 
A. nitrates 
B. ammonia 
C. nitrogenase 
D. amino acids 
Answer: B. ammonia 
24. Which one of the following is a
carbohydrate? 
A. Insulin 
B. Glycine 
C. Glucose 
D. Urea 
Answer: C. Glucose 
25. Kidney stones are composed of _______. 
A. Calcium Oxalate 
B. Sodium Chloride 
C. Magnesium Nitrate 
D. Calcium Bicarbonate 
Answer: A. Calcium Oxalate 
26. Which blood group is universal donor? 
A. O+ 
B. O– 
C. AB– 
D. AB+
Answer: B. O– 
27. What is the name of the first Super Computer
of the world? 
A. CDC 6 600 
B. USENET 
C. COM ODOR VIC/20 
D. PARAM-10000 
Answer: D. PARAM-10000 
28. Who is known as the ‘Father of Email’? 
A. Larry Page 
B. Alan Turing 
C. Raymond Tomlinson 
D. Elon Musk
Answer: C. Raymond Tomlinson 
29. What is the common name of CaOCl2? 
A. Baking Powder 
B. Baking Soda 
C. Bleaching Powder 
D. Washing Soda
Answer: C. Bleaching Powder 
30. Which of the following is an ore of iron? 
A. Dolomite 
B. Epsom Salt 
C. Siderite 
D. Galena
Answer: C. Siderite 

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});